Přidat nabídku práce
  • Domů
  • Úřady práce
  • Vysoké školy
  • Registrace
  • Přihlásit
  •  

Flek.cz ...nabídka práce

 

Jak přežít firemní vánoční večírek?

Vánoční večírky ve firmě

Blíží se Vánoce, což z hlediska práce znamená nejen volno nebo příplatky za práci o svátcích, ale mnohdy také "nutnost" objevit se na firemním vánočním večírku. Tyto večírky s sebou však mohou nést různá úskalí jak pro organizátora, tak pro účastníky – zaměstnance. Jak se na večírku chovat, abyste se nemuseli druhý den stydět jít do práce?

Přečtěte si také:

Nejoblíbenější Team Building aktivity

Nejoblíbenější zaměstnanecké benefity

Firemní školky

K čemu jsou dobré

Ačkoli může vánoční večírek skončit pouze jako zábava, pořád je to možnost, jak si neformálně promluvit se svými kolegy, nadřízenými či podřízenými. Lze se opatrně zmínit, co by jste si představovali jinak, spřátelit se více i s kolegy, které příliš neznáte, a podobně. Navíc máte možnost promluvit si s těmito lidmi o něčem jiném než o práci a poznat je i z jiných stránek.

Na večírek doražte včas, většina akcí začíná slavnostním projevem nebo úvodem a nebude působit dobře, když jej zmeškáte.

Co na sebe

Před samotným večírkem je třeba vybrat vhodné oblečení. Na pozvánce můžete najít konkrétní očekávaný styl (jde převážně o to, zda formální či neformální), v každém případě se ale hodí zvolit něco decentního a módní výstřelky si nechat na oslavu s kamarády. Oblečení volte také dle toho, v jakých prostorách se večírek koná – mezi luxusní restaurací, pronajatým sálem nebo firemní halou je rozdíl. Vhodné je i cítit se ve vybraném oblečení dobře, abyste se mohli uvolnit a řešit na večírku i jiné věci, než příliš těsné kalhoty, rozepínající se halenku a děravé silonky.

Pokud se na večírku stane nějaký trapas, ať už vám nebo někomu jinému, je vhodné na to příliš neupozorňovat a přejít to taktním mlčením.

Jídlo a alkohol

Součástí večírku bývá raut a mnohdy také alkohol volně k popíjení. Velmi špatnou vizitkou však bude, když se již od začátku budete nalévat místním vínem. Vhodné je popíjet pomaleji, jednak to vypadá slušněji a také se neopijete do němoty. Alkohol prokládejte nealkoholickými nápoji, nikdo se vám kvůli tomu smát nebude.

Co se týče jídla, nepůsobí dobře, když si na talířek naložíte vše, co najdete, a chováte se, jako byste týden nejedli. Na talířek si naložte jen to, co opravdu sníte – jít si přidat můžete vždycky. Pokud si nejste u nějakého z exotických jídel jisti, jak jej jíst, inspirujte se u ostatních. Případně se i můžete nenápadně zeptat číšníka. A nebo si nechte ochutnávání šneků a humrů na jindy.

Myslete na to, že ačkoli jste zde za účelem bavit se, lidé kolem vás jsou převážně kolegové, ne kamarádi, a stýkat se s nimi budete v rámci svého profesního života.

Chování k ostatním

Na večírku se může stát mnoho věcí, například i to, že s vámi začne flirtovat váš nadřízený/á. Na první pohled možná příjemné, ale raději se držte dál, nemůžete vědět, jak bude dotyčný druhý den reagovat, až odezní účinky alkoholu. Velmi pravděpodobně žádné výhody nezískáte, i když to tak může nejdřív vypadat. Vaše pověst by navíc nejspíš velmi utrpěla.

Pokud máte nedořešené konflikty s někým z firmy, jejich řešení si nechte na jindy, večírek opravdu není vhodné místo. Jestliže někoho opravdu nemůžete vystát, raději se mu snažte vyhýbat. Na druhou stranu je možné taktně zkusit si povídat o věcech, které vám ve firmě nevyhovují – ale lepší jsou ty obecné, bez viditelného viníka, kritizování konkrétních lidí si také nechte na jindy.

Vánoční večírek je dobrá příležitost, jak se lépe seznámit se všemi lidmi ve firmě. Zkuste prohodit pár milých slov s každým, usmívejte se a vyzařujte dobrou náladu. Nejen, že se s vámi ostatní budou chtít bavit, ale v následujících dnech se jim s vámi bude i lépe pracovat.

Je možné, že někdo vám (nebo naopak vy někomu) bude chtít nabídnout tykání. Nad takovými nabídkami se nejdřív dobře zamyslete. Tykání sice prohlubuje otevřenost a může pomoci spolupráci, ale také se snadněji vyčítá a nadává. Pokud už se s někým k tykání dostanete, držte se této domluvy i později. Přejít druhý den opět k vykání působí až trapně.

Zkuste neodcházet jako poslední, obzvláště jste-li žena. Vypadalo by to, že chodíte domů za svítání vždy, a řeči o alkoholismu by na sebe nedaly dlouho čekat.

Ze strany organizátora

A na co by si měl dát pozor samotný organizátor?

Vánoční večírky by určitě neměly být povinné. Ano, je slušnost přijít, ale přeci jen se koná po pracovní době a raději polovinu firmy, která bude nadšená, než všechny zaměstnance tvářící se otráveně.

Zaměřte se na dostatečné zorganizování večírku – zaměstnanci by se o něm měli dozvědět včas. Také program by měl být pestřejší, než jen postávání kolem rautu a popíjení šampaňského. Není od věci zařídit zábavu v podobě teambuldingového charakteru, proslovy omezit na několik minut nebo zařídit například tombolu. Program samotný je důležitý převážně ze začátku večírku, kdy je většina účastníků nesmělá. Například kolem 22. hodiny je už vhodné spíše jej ukončit a ponechat volnou zábavu.

Důležité je samozřejmě také občerstvení. Nebojte se nechat si poradit od profesionálů nebo večírek uspořádat přímo v restauraci, která vše připraví za vás. Vhodné je také nabídnout přiměřené množství alkoholu zdarma, přinejmenším přípitek. Omezte se ale spíše na pivo a víno, tvrdý alkohol by spíše napomohl nabourání programu.

Každého zaměstance určitě potěší drobný vánoční dárek, nejlépe předaný od samotného nadřízeného.

Autor: Alžběta Vybíralová   |   Publikováno: 12.12.2013   |   Zobrazeno: 3100x

Komentáře

Napsat vzkaz

Jméno:
E-mail:
Vzkaz:
Souhlasím Tato webová stránka používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s jejich použitím souhlasíte. (Další informace)